Umno Sabah: Tindakan akan diambil oleh lembaga disiplin

Kongsikan Artikel ini


Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa sidang media di bangunan Umno Sabah - foto wartawan Sinar Harian

Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa sidang media di bangunan Umno Sabah – foto wartawan Sinar Harian

KOTA KINABALU – Proses mengambil tindakan terhadap ahli parti perlu melalui Lembaga Disiplin sebelum diserahkan kepada majlis tertinggi untuk membuat keputusan,

Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid berkata demikian ketika ditanya sama ada sebarang tindakan akan diambil terhadap empat anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Umno-Barisan Nasional (BN) yang baru-baru ini menyatakan sokongan mereka kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Hajiji Noor.

“Kita akan bincang perkara ini, saya rasa beberapa penyelesaian perlu dicari dan penyelesaian secara aman akan diumumkan kemudian.

“Kaedah yang betul sudah tentu melalui lembaga tatatertib dan kemudian perkara itu akan diserahkan kepada majlis tertinggi untuk membuat keputusan,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas Umno Sabah di bangunan Umno, di sini , pada Isnin.

Ini berikutan pembersihan baru-baru ini Jumaat lalu membabitkan beberapa nama besar parti itu dipecat dan digantung keahlian selama enam tahun.

Ditanya sama ada Umno berada dalam dilema untuk mengambil tindakan terhadap semua Adun terbabit, beliau berkata perkara itu jelas tetapi sebarang tindakan perlu dilakukan secara adil.

“Tiada dilema langsung, perkara itu sangat jelas tetapi tindakan mesti dilihat adil dan parti perlu dilihat adil kepada semua ahlinya,” katanya.

Sebelum ini, difahamkan hanya empat Adun Umno yang dikaitkan dengan perkara itu iaitu Datuk Ir Shahelmey Yahya (Tanjung Keramat), Datuk Jasnih Daya (Pantai Dalit), Datuk Mohd Arsad Bistari (Tempasuk) dan Datuk James Ratib (Sugut).

Sementara itu, seorang lagi ADUN Sindumin, Datuk Dr Yusof Yacob Umno keahlian masih belum diluluskan.

Bagaimanapun, pergolakan politik di Sabah baru-baru ini dilaporkan menyatakan lima Adun Umno mengambil pendirian untuk terus menyokong kepimpinan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah.

Turut hadir pada pertemuan itu ialah Ketua Umno Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan timbalannya, Datuk Yakub Khan.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *