Warden penjara dijatuhi hukuman mati kerana mengedar dadah di Penjara Sungai Buloh

Kongsikan Artikel ini


Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja - 123RF

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja – 123RF

SHAH ALAM – Seorang warden penjara dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas didapati bersalah mengedar kanabis dan methamphetamine seberat 410.07 gram (gram) di Kompleks Penjara, empat tahun lalu.

Hakim Nurulhuda Nur’aini Md Nor menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohd Elmy Arif Hamid, 40, selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan yang dikemukakan terhadap tertuduh.

Mohd Elmy Arif didakwa mengedar dadah di Kompleks Penjara Sungai Buloh pada 11 pagi pada 18 Jun 2019, mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) Akta yang sama, yang memperuntukkan hukuman mati.

Tertuduh juga didapati bersalah atas empat lagi pertuduhan memiliki pelbagai jenis dadah iaitu Heroin (4.25g), Monoacetylmorphines (1g), Etilzolam (38.67g) dan Clozapine (50.80g) di lokasi, masa dan tarikh sama.

Empat daripada empat kesalahan itu, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara dua tahun dan tiga sebatan rotan terhadap tertuduh kerana memiliki Heroin dan penjara setahun masing-masing kerana mempunyai (Monoacetylmorphines dan Etilzolam) ditambah enam bulan lagi untuk (Clozapine).

Nurulhuda Nur’aini memerintahkan hukuman itu dilaksanakan serentak mulai tarikh tangkapan iaitu 18 Jun 2019.

Pihak pendakwaan mempunyai sembilan saksi manakala pihak pembelaan menamakan tiga saksi termasuk tertuduh sepanjang perbicaraan bermula 24 Ogos 2021.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Shahrul Ekhsan Hasim manakala Mohd Elmy Arif diwakili Zameri Mat Nawang. – BERNAMA


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *