Warisan gagal di Semenanjung Malaysia

Kongsikan Artikel ini


Warisan juga tewas di Tasek Gelugor, Batu Kawan dan Jelutong di Pulau Pinang.  - Foto Bernama

Warisan juga tewas di Tasek Gelugor, Batu Kawan dan Jelutong di Pulau Pinang. – Foto Bernama

KUALA LUMPUR – Usaha Parti Warisan Sabah (Warisan) melebarkan sayapnya ke Semenanjung Malaysia gagal apabila calonnya gagal memenangi mana-mana daripada 25 kerusi yang mereka tandingi setakat 2 pagi.

Calonnya di Pandan, Tan Sri Ong Tee Keat tewas kepada timbalan presiden PKR Rafizi Ramli, yang menang mudah dengan majoriti 48,296 undi, manakala Bryan Lai Wai Chong hampir tidak dapat menyahut cabaran dalam pertembungan sembilan penjuru di Ampang, yang menyaksikan Pakatan Calon Harapan (PH)-PKR Rodziah Ismail menang dengan majoriti selesa 29,681 undi.

Warisan juga tewas di Tasek Gelugor, Batu Kawan dan Jelutong di Pulau Pinang.

Parti itu tidak berjaya pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) ini, baru sahaja memperoleh tiga kerusi setakat ini, daripada 25 kerusi yang ditandinginya di Sabah serta kerusi Labuan, jauh berbeza daripada lapan kerusi yang dimenanginya pada PRU14. .

Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal mempertahankan kerusi Semporna, manakala abangnya Datuk Mohammad Yusof Apdal menang di Lahad Datu dengan majoriti 6,401 undi. Isnaraissah Munirah Majilis memenangi kerusi ketiga Warisan, menang di Kota Belud dengan majoriti 4,582 undi. – BERNAMA



sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *