Zambry, Asyraf Wajdi mempunyai potensi besar untuk menerajui jawatan Naib Presiden Umno

Kongsikan Artikel ini


Penganalisis politik Universiti Putra Malaysia Datuk Prof Dr Jayum Anak Jawan - FILEPIX

Penganalisis politik Universiti Putra Malaysia Datuk Prof Dr Jayum Anak Jawan – FILEPIX

SHAH ALAM – Menteri Luar Negeri Datuk Seri Zambry Abdul Kadir adalah calon kuat untuk jawatan naib presiden Umno, kata pakar.

Penganalisis politik Universiti Putra Malaysia Datuk Prof Dr Jayum Anak Jawan berkata ini berikutan ‘rekod bersih’ pemimpin veteran Umno itu.

“Zambry adalah calon berpotensi dengan pengalaman Menteri Besar, tiada kontroversi setakat ini; dan mempunyai rekod prestasi yang baik di Perak sebagai pemimpin yang boleh menyampaikan.

“Saya akan melihatnya sebagai calon utama yang akan ditempatkan dengan baik dalam kalangan tiga naib presiden yang menang,” katanya.

Manakala bagi tiga lagi nama besar dalam parti Melayu; Datuk Seri Azalina Othman Said, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki mempunyai lebih sedikit untuk memaparkan portfolio mereka, walaupun berada dalam Umno sejak sekian lama.

Pemimpin masa depan Umno juga mesti menarik minat masyarakat Melayu yang lebih luas dan rakyat Malaysia – bukan sahaja kepada parti itu, tambahnya.

Sementara itu, penganalisis politik Universiti Teknologi Mara Dr Abdul Aziz Azizam berkongsi peranan naib presiden adalah lebih besar daripada jangkaan.

“Peranan itu memegang tanggungjawab yang lebih besar sekarang berbanding sebelum ini kerana pemimpin baharu dijangka mempunyai keupayaan dan kapasiti naratif dan amanah ke atas Umno secara keseluruhannya, iaitu di kalangan ahli dan orang ramai,” katanya.

Beliau juga mengakui bahawa calon semasa untuk jawatan itu sengit kerana mereka adalah calon yang tidak dijangka.

Felo kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Dr Oh Ei Sun berkata Asyraf akan mendapat sokongan daripada Pemuda Umno.

“Sedangkan Johari dengan latar belakang korporatnya berkemungkinan mempunyai kelebihan juga. Azalina dan Zambry perlu bersaing untuk tempat ketiga,” kata Dr Oh.

Beliau seterusnya berkata calon-calon perlu bekerja lebih keras di peringkat ketiga kepimpinan jika mereka berhasrat untuk menjadi lebih tinggi.

Berikutan pembersihan besar-besaran dalam Umno baru-baru ini, parti politik tertua itu akan mengadakan pemilihannya pada 18 Mac.

Ezoiklaporkan iklan ini


Sumber dipetik:
sinardaily[dot]my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *